Witajcie!
Na samym początku chciałabym się pochwalić, iż od prawie tygodnia jestem magistrem psychologii. Egzamin magisterski zakończył się dla mnie oceną celującą (tak, jest u mnie taka ocena). :) Powoli więc wracam do internetu i na bloga. Dziś pragnę Wam zaprezentować kolejną część dotyczącą czytania składów. Tym razem skupiam się na konserwantach. Muszę przyznać, że zebranie tych informacji stanowiło dla mnie wyzwanie, ponieważ są one rozsiane po całym internecie. Niestety nie udało mi się dotrzeć do wszystkich informacji i nie jestem pewna czy wymieniłam wszystkie substancje mające działanie konserwujące. Post będzie uzupełniany przeze mnie.
Czym są konserwanty?
Najprościej mówiąc są to związki chemiczne mające za zadanie przedłużyć trwałość produktu. Zapobiegają rozwojowi grzybów, bakterii i wirusów.
Substancje konserwujące
1. Parabeny
Maksymalne stężenie:
a) Methylparaben, Ethylparaben - 0,4%,
b) Propylparaben, Butylparaben - 0,19%,
c) mieszanina parabenów - 0,8%.
Szkodliwość: potencjalnie drażniące, brak udowodnionego działania toksycznego, rakotwórczego, teratogennego.
Zabroniony w produktach:
- Propylparaben, Butylparaben - dla dzieci na skórę w okolicach podpieluszkowych,
- Isopropylparaben, Isobutylparaben, Fenylparaben, Benzylparaben, Pentylparaben - we wszystkich produktach.